image

Terugblik

2017;  Hondsrug Monstertoertocht Valthe Groningen Valthe. Alweer voor het achtste jaar vormt Valthe het decor van haar eigen fietsevenement.
Niet alleen eind augustus bruist het dorp van de activiteiten rond de Hondsrug Monstertoertocht, de voorbereidingen starten al op tijd. Zo is het, het gehele jaar
door een klein beetje ‘Valthe Groningen Valthe’.


2010:
De eerste editie van de HondsrugMonstertoertocht zag het levenslicht in augustus 2010. Ruim 400 deelnemers stapten op de fiets, zo ook drie burgemeester van de gemeenten waar doorheen werd gefietst. Marco Out (Burgemeester van de gemeente Borger Odoorn), Eric van Oosterhout (van Aa en Hunze) en Frank van Zuylen (Gemeente Tynaarlo) fietsten in estafettevorm mee. Elke burgemeester fietste in zijn eigen gemeente, waarna bij de oversteek van de gemeente het stokje werd overgedragen aan de volgende fanatieke burgemeester. Burgemeester Marco Out, wilde ook de buurgemeenten verkennen en reed de gehele route van 150 km! Een knappe prestatie!

2011:
In 2011 reden ruim 100 deelnemers meer mee, dan in 2010. Tevens werd de tocht toegankelijker gemaakt, niet alleen de routes van 90 en 150 km konden afgelegd worden, ook een kortere afstand van 60-70 km was mogelijk, en waarbij er binnen het parcours op basis van de ervaringen in het eerste jaar een aantal verbeteringen waren doorgevoerd. Ook niet wielrenners kunnen op deze manier gemakkelijk mee doen. Ook neemt Team Biny Vos dit jaar voor de eerste keer deel aan de Hondsrug Monstertoertocht. Valthenaren zullen de naam van het team bekend in de oren klinken; Biny Vos, sportlerares en betrokken bij Valthe, werd in 1987 getroffen door kanker. Een jaar later overleed deze fitte dame op 48 jarige leeftijd. Biny’s zoon richtte Team Biny Vos op en in 2011 was de eerste teamrit in Valthe een feit! In het team reden prominente ex-wielrenners mee o.a. Gert Jakobs.

2012:
Waar eerdere jaren de start en finish in Valthe in het ‘Zefatbosje’ was, is de sinds 2012 Sportpark Duurshof (vv Valther Boys) de ‘thuishaven’ van de Hondsrug Monstertoertocht. Vanwege het stijgende aantal deelnemers, zijn meerdere faciliteiten als douche-, kleedruimte en een kantine onmisbaar geworden. Sportpark Duurshof biedt dit alles en vormt tevens een representatieve start- en
finishlocatie. In 2010 en 2011 ontvingen alle deelnemers een herinnerings-bidon. In 2012 konden alle deelnemers een herinneringsfoto van zichzelf van de website downloaden.

2013:
25 augustus 2013 gaat de geschiedenisboeken in met een recordaantal deelnemers, maar liefst 600 mensen verschenen aan de start. Om alle deelnemers een warm welkom terug in Valthe te bezorgen, werd de finishstraat versierd en omgedoopt tot ‘de Gladiola di Valthe’. Bij terugkomst wachtte een oorkonde (met de vermelde verreden afstand) op de gefinishte deelnemers, een mooie herinnering om te bewaren!

2014:
Dit jaar wordt er nog een element toegevoegd aan de tocht; de tijdrit. In het parcours is een tijdritparcours van 3km meegenomen in de directe omgeving van Drouwen. Deelnemers die de tijdrit willen rijden, kunnen zich hiervoor vooraf opgeven. De chip in het stuurbord, welke men bij de start ontvangt registreert de tijd. Extra moeilijkheid; een tijdrit zonder beklimming is geen tijdrit. De hoogste berg van Drenthe ‘Di Montagna Bronnegerio’ moet natuurlijk bedwongen worden.

2015:
Om de kwaliteit van VGV te optimaliseren is er een samenwerkingsverband aangegaan met TC Het Trapstel uit Groningen. Dit heeft geresulteerd in o.a. mooiere en beter uitgepijlde routes en de mogelijkheid van Scan&Go voor NTFU leden.

Wandelvereniging Bargermarke uit Emmen heeft een extra dimensie aan VGV gegeven. Vanuit Valthe zijn er wandelroutes uitgezet van 5, 10 en 15 km. Gezien de deelname en reacties van de wandelaars was dit een groot succes.   

2016


Een nieuwe mijlpaal. Op 21 augustus 2016 werd VGV beoordeeld door de Nederlandse Toerfietsunie (NTFU) en bekroond met 3 sterren. Onze jaarlijkse Goede
Doelen toertocht heeft hiermee de maximale waardering gekregen van de fietsbond en zal voortaan worden gekwalificeerd als “NTFU klassieker” en daardoor een bijzondere status gekregen.

De tocht is door 2 kwaliteitsadviseurs van de NTFU gecontroleerd. Zij concludeerden dat het ‘een uitstekend georganiseerde tocht’ was. VGV scoorde alle mogelijke punten op het beoordelingsformulier.

NTFU Klassiekers zijn tochten die op alle punten uit het Kwaliteitssysteem
Wielersportevenementen (KWS) een dikke 10 scoren. De organisatie, routebeschrijving en bepijling, service en veiligheid zijn bij deze tochten uitmuntend!

 

Onze sponsoren


Laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht

Facebook

 • Het seizoen is geopend! Laten we beginnen bij het begin. De voorbereiding op een goed seizoen begint bij jouw fiets. Als deze een tijdje stil heeft gestaan is het belangrijk om hem eerst af te stoffen, op te poetsen en even helemaal na te lopen. Van een frisse fiets krijg je zin om te fietsen! Voor je op pad gaat geef je jouw fiets een onderhoudsbeurt. Zo’n onderhoudsbeurt vergt wat tijd en die moet je natuurlijk wel hebben. * Voor als je zelf je onderhoudsbeurt wilt uitvoeren hebben we een checklist gemaakt. * Maak je slijtageonderdelen schoon en vervang indien nodig cassette en ketting. * Check je banden op spanning en op slijtage. * Draait je stuur nog goed? En je crankstel? * Controleer je remblokjes. * Kijk de buiten- en de binnenkabels na, zijn de buitenkabels niet versleten? * Zitten de moertjes nog goed vast en zijn ze niet verroest? Probeer daarnaast eens wat nieuws! Gooi een nieuw stuurlintje op je fiets of andere bidonhouders en merk het gigantische verschil!

  Posted 5 days, 13 hours ago

 • Valthe-Groningen-Valthe shared Scholten Cycling's post.Wil jij ook graag weten wat goede voeding doet i.s.m. sporten/fietsen? Kom vanavond naar Scholten Cycling in Dalen!

  Posted 3 weeks, 4 days ago

 • Valthe-Groningen-Valthe shared TC Het Trapstel's post.11 maart, snerttocht. Organisatie TC Het Trapstel

  Posted 2 months, 1 week ago

 • Stichting Goede Doelen Valthe reikt cheques 2017 uit. De Monstertoertocht Valthe Groningen Valthe was op zondag 27 augustus een groot succes. Het door de Stichting Goede Doelen Valthe in samenwerking met TC Het Trapstel en Wandelvereniging De Bargermarke georganiseerde evenement kende een deelname van maar liefst 500 fietsers en 150 wandelaars. De voor 2017 gekozen Goede Doelen plukten hier op zaterdag 7 oktober tijdens de uitreiking van de cheques de vruchten van. Naast het vaste Goede Doel KWF Afdeling Borger-Odoorn ontvingen ook Stichting Joy uit Emmen en de Speeltuinvereniging Jong Leven uit Valthe elk een mooie cheque van maar liefst € 1.750,-. Stichting Joy, ontstaan uit Promens Care, biedt jongeren die tussen wal en schip vallen en het zelf niet kunnen betalen een passende vakantie of een leuk uitje, waarbij ontspanning en beleving voorop staan. Speeltuinvereniging Jong Leven gaat de donatie besteden aan het aanleggen van een kabelbaan in hun speeltuin. Aangezien de Stichting Goede Doelen Valthe een erg goed jaar beleefd heeft, is er besloten om als een soort van wildcards nog eens twee extra cheques van 500 euro uit te reiken. De eerste wildcard was voor Stichting Vitaal Paasbergen, die een aantal maanden geleden ook al 500 euro had ontvangen als bijdrage voor hun project Beleef TV (een soort van hele grote iPad, verwerkt in een tafel). Aangezien Stichting Vitaal Paasbergen het volledige bedrag nog niet bij elkaar heeft én het project enorm aansprak bij de bestuursleden van de Stichting Goede Doelen Valthe heeft men besloten om ook een tweede cheque van 500 euro te doneren. De tweede wildcard ging naar de Stichting Stop Pesten Nu. Deze stichting zet zich, zoals de naam ook al zegt, in tegen pesten in de breedste zin. Pesten van kinderen onderling op school, pesten onder collega’s op het werk, pesten tussen ouderen in bejaardentehuizen, pesten komt overal voor. Stichting Stop Pesten Nu gaat in samenwerking met de Stichting Goede Doelen Valthe een project opzetten voor de verenigingen en scholen in het dorp, met als doel de (sport)leraren/trainers bewust te maken wat het gevolg van pesten kan zijn, hoe hiermee om te gaan, maar bovenal hoe het te signaleren en te voorkomen. De Stichting Goede Doelen Valthe dankt de deelnemers voor hun deelname en de vele sponsors voor hun betrokkenheid. Alleen zij maken het geheel tot een succes en zorgen derhalve voor de donaties aan de Goede Doelen, waarvoor dank! De Monstertoertocht zal op zondag 26 augustus 2018 de 9e editie kennen. Noteert u het allen in uw (digitale) agenda? https://photos.app.goo.gl/MK1i3EUxbgl1jRW53

  Posted 6 months, 1 week ago

 • https://plus.google.com/collection/gd0dRE

  Posted 7 months, 4 weeks ago

 • https://plus.google.com/collection/gd0dRE

  Posted 7 months, 4 weeks ago

 • https://plus.google.com/collection/gd0dRE

  Posted 7 months, 4 weeks ago

 • Stichting Joy is er klaar voor!!

  Posted 7 months, 4 weeks ago

 • Over 2 dagen is het zover! Heb jij je schoenen gepoetst en onderhouden? Fiets schoon en lucht in de banden! Zondag a.s. tussen 8:00 & 9:00 starten de fietsers waarna de wandelaars tussen 9:00 & 11:00 het startsein zullen horen. Tot ziens op sportpark Duurshof of camping Stadspark in Groningen!

  Posted 8 months ago

 • Valthe-Groningen-Valthe added 10 new photos.Nog 5 dagen......het weer lijkt prima om er heerlijk op uit te trekken. U kunt u nu nog online aanmelden, dan steunt u onze goede doelen altijd!

  Posted 8 months ago

 • Zaterdag 19 augustus werd de tweede cheque uitgereikt. Stichting Vitaal Paasbergen ontving uit handen van de inmiddels vaste uitreiker wethouder Frits Albert de cheque van 500 euro. Paul Blaak van Stichting Vitaal Paasbergen: ”Wij zijn enorm blij met dit bedrag". Wij hebben als stichting als doel het ontwikkelen en ondersteunen van projecten en activiteiten die de woonwijkcentrumfunctie van het woonzorgcentrum De Paasbergen in Odoorn bevorderen. Met meer geld kunnen we dus ook meer doen. Zo komen wij nog wat geld tekort voor de aanschaf van een zeer gewilde Beleef TV en daar kan dit bedrag mooi bij. Onze dank is dan ook groot”. (Foto: Stichting Vitaal Paasbergen ontvangt uit handen van Wethouder Frits Alberts een cheque van 500 euro)

  Posted 8 months ago

 • 8e editie Monstertoertocht Valthe Groningen Valthe kent primeur. Zondag 27 augustus: (toer)fietsen, wandelen én Meer Wielen Tocht Is de Stichting Goede Doelen Valthe nog steeds beretrots op de vorig jaar verkregen status van NTFU Klassieker én de NTFU 3 Sterren, voor 2017 hebben ze alweer een nieuwe uitdaging opgepakt! Zondag 27 augustus staat de 8e editie van de Goede Doelen Monstertoertocht Valthe Groningen Valthe op de agenda. Voor (toer)fietsers en wandelaars al enige jaren een absolute must om bij aanwezig te zijn. Naast het fietsen over diverse afstanden (60, 90 en 150 km) en de prachtige wandelingen door de bossen nabij Valthe, staat er dit jaar ook een zogenaamde Meerwielentocht op het programma. Een eigen route voor gehandicapte sporters over 30 km, waarbij zij niet worden gehinderd door voorbij flitsende snelle fietsers. Zoals altijd zal ook dit jaar de verzorging onderweg weer uitstekend zijn en krijgen de deelnemers bij de start gratis koffie met koek! Het Grote Griezelige Doel is voor de organisatie ook dit jaar weer om zoveel mogelijk geld op te halen voor de uitverkozen 3 regionale Goede Doelen. Voor 2017 zijn de Goede Doelen KWF afdeling Borger-Odoorn, Stichting Joy en Speeltuinvereniging Jong Leven te Valthe. Daarnaast ontvangen Stichting Nanoek en Stichting Vitaal Paasbergen als soort van wildcard elk een cheque van 500 euro. Door middel van de vorige 7 edities van de Monstertoertocht heeft de Stichting Goede Doelen Valthe samen met de deelnemende fietsers en wandelaars al voor een totaalbedrag van maar liefst € 56.730,- schenkingen kunnen doen aan een groot aantal regionale Goede Doelen, iets waar men vanzelfsprekend erg trots op is. De voorinschrijving is inmiddels geopend. Bij voorinschrijving ontvangt men 3 euro korting. Meer informatie: www.valthegroningenvalthe.nl

  Posted 8 months, 1 week ago

 • Valthe-Groningen-Valthe added 2 new photos.Vanaf deze week bij iedereen op de mat of in de bus! De Monstertocht Krant. Vol nieuws en belevenissen!

  Posted 8 months, 1 week ago

 • Valthe-Groningen-Valthe added 7 new photos.Het nadert met rasse schreden. Lucht in de banden, schoenen gecheckt, uitrusting gereed, fiets in orde? Nog 17 dagen......

  Posted 8 months, 2 weeks ago

 • De Valthe-Groningen-Valthe krant staat online! http://www.valthegroningenvalthe.nl/nieuws/186-Nu-online-VGV-krant-2017/

  Posted 8 months, 2 weeks ago

Facebook.com/valthegroningenvalthe