image

Terugblik

2017;  Hondsrug Monstertoertocht Valthe Groningen Valthe. Alweer voor het achtste jaar vormt Valthe het decor van haar eigen fietsevenement.
Niet alleen eind augustus bruist het dorp van de activiteiten rond de Hondsrug Monstertoertocht, de voorbereidingen starten al op tijd. Zo is het, het gehele jaar
door een klein beetje ‘Valthe Groningen Valthe’.


2010:
De eerste editie van de HondsrugMonstertoertocht zag het levenslicht in augustus 2010. Ruim 400 deelnemers stapten op de fiets, zo ook drie burgemeester van de gemeenten waar doorheen werd gefietst. Marco Out (Burgemeester van de gemeente Borger Odoorn), Eric van Oosterhout (van Aa en Hunze) en Frank van Zuylen (Gemeente Tynaarlo) fietsten in estafettevorm mee. Elke burgemeester fietste in zijn eigen gemeente, waarna bij de oversteek van de gemeente het stokje werd overgedragen aan de volgende fanatieke burgemeester. Burgemeester Marco Out, wilde ook de buurgemeenten verkennen en reed de gehele route van 150 km! Een knappe prestatie!

2011:
In 2011 reden ruim 100 deelnemers meer mee, dan in 2010. Tevens werd de tocht toegankelijker gemaakt, niet alleen de routes van 90 en 150 km konden afgelegd worden, ook een kortere afstand van 60-70 km was mogelijk, en waarbij er binnen het parcours op basis van de ervaringen in het eerste jaar een aantal verbeteringen waren doorgevoerd. Ook niet wielrenners kunnen op deze manier gemakkelijk mee doen. Ook neemt Team Biny Vos dit jaar voor de eerste keer deel aan de Hondsrug Monstertoertocht. Valthenaren zullen de naam van het team bekend in de oren klinken; Biny Vos, sportlerares en betrokken bij Valthe, werd in 1987 getroffen door kanker. Een jaar later overleed deze fitte dame op 48 jarige leeftijd. Biny’s zoon richtte Team Biny Vos op en in 2011 was de eerste teamrit in Valthe een feit! In het team reden prominente ex-wielrenners mee o.a. Gert Jakobs.

2012:
Waar eerdere jaren de start en finish in Valthe in het ‘Zefatbosje’ was, is de sinds 2012 Sportpark Duurshof (vv Valther Boys) de ‘thuishaven’ van de Hondsrug Monstertoertocht. Vanwege het stijgende aantal deelnemers, zijn meerdere faciliteiten als douche-, kleedruimte en een kantine onmisbaar geworden. Sportpark Duurshof biedt dit alles en vormt tevens een representatieve start- en
finishlocatie. In 2010 en 2011 ontvingen alle deelnemers een herinnerings-bidon. In 2012 konden alle deelnemers een herinneringsfoto van zichzelf van de website downloaden.

2013:
25 augustus 2013 gaat de geschiedenisboeken in met een recordaantal deelnemers, maar liefst 600 mensen verschenen aan de start. Om alle deelnemers een warm welkom terug in Valthe te bezorgen, werd de finishstraat versierd en omgedoopt tot ‘de Gladiola di Valthe’. Bij terugkomst wachtte een oorkonde (met de vermelde verreden afstand) op de gefinishte deelnemers, een mooie herinnering om te bewaren!

2014:
Dit jaar wordt er nog een element toegevoegd aan de tocht; de tijdrit. In het parcours is een tijdritparcours van 3km meegenomen in de directe omgeving van Drouwen. Deelnemers die de tijdrit willen rijden, kunnen zich hiervoor vooraf opgeven. De chip in het stuurbord, welke men bij de start ontvangt registreert de tijd. Extra moeilijkheid; een tijdrit zonder beklimming is geen tijdrit. De hoogste berg van Drenthe ‘Di Montagna Bronnegerio’ moet natuurlijk bedwongen worden.

2015:
Om de kwaliteit van VGV te optimaliseren is er een samenwerkingsverband aangegaan met TC Het Trapstel uit Groningen. Dit heeft geresulteerd in o.a. mooiere en beter uitgepijlde routes en de mogelijkheid van Scan&Go voor NTFU leden.

Wandelvereniging Bargermarke uit Emmen heeft een extra dimensie aan VGV gegeven. Vanuit Valthe zijn er wandelroutes uitgezet van 5, 10 en 15 km. Gezien de deelname en reacties van de wandelaars was dit een groot succes.   

2016


Een nieuwe mijlpaal. Op 21 augustus 2016 werd VGV beoordeeld door de Nederlandse Toerfietsunie (NTFU) en bekroond met 3 sterren. Onze jaarlijkse Goede
Doelen toertocht heeft hiermee de maximale waardering gekregen van de fietsbond en zal voortaan worden gekwalificeerd als “NTFU klassieker” en daardoor een bijzondere status gekregen.

De tocht is door 2 kwaliteitsadviseurs van de NTFU gecontroleerd. Zij concludeerden dat het ‘een uitstekend georganiseerde tocht’ was. VGV scoorde alle mogelijke punten op het beoordelingsformulier.

NTFU Klassiekers zijn tochten die op alle punten uit het Kwaliteitssysteem
Wielersportevenementen (KWS) een dikke 10 scoren. De organisatie, routebeschrijving en bepijling, service en veiligheid zijn bij deze tochten uitmuntend!

 

Onze sponsoren


Laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht

Facebook

 • Valthe-Groningen-Valthe shared a post.

  Posted 1 month, 1 week ago

 • Eigenlijk had Stichting Goede Doelen Valthe met de wildcard voor het Korenfestival Borger-Odoorn begin november de laatste cheque van 2018 uitgereikt. Toen de bestuursleden echter in hun favoriete weekblad "Week-in Week-Uit" lazen over het initiatief "Pakhuis 51", smolten hun harten meteen. Bestuurslid Jan van der Velde: “Ik heb als klein jochie zelf ook altijd zo van de periode rondom Sinterklaas genoten. Eerst de intocht, daarna mocht je je schoentje zetten en op pakjesavond zelf was het altijd weer enorm spannend welke cadeaus je ging krijgen. Wij zijn als bestuur van Stichting Goede Doelen Valthe dan ook van mening dat elk kind recht heeft op een cadeautje van Sinterklaas en vandaar dat wij unaniem hebben besloten om nóg een cheque uit te reiken!” "Pakhuis 51" is een initiatief van Marije Greven, Esther van der Linden en Ankie Huijing. "Pakhuis 51" heeft als doel om kinderen uit gezinnen met lage inkomens een leuke pakjesavond op 5 december te bezorgen. De drie dames hebben daarom aan alle hulp-Sinterklazen in Borger-Odoorn een oproep gedaan om zoveel mogelijk cadeautjes in te zamelen en deze naar "Pakhuis 51" te brengen. Mede-initiatiefneemster Marije Greven: “Het is bijna niet te geloven hoeveel cadeautjes er wel niet zijn gebracht. Mooie cadeautjes ook nog eens. En wat het mooie van het prachtige gebaar van Stichting Goede Doelen Valthe is, dat is dat we daar echte Sinterklaas jutezakken van kunnen kopen en pepernoten, suikergoed en chocoladeletters. Waardoor we al met al de kinderen een onvergetelijke Sinterklaas kunnen bezorgen!”. Stichting Goede Doelen Valthe organiseert elk jaar eind augustus de toertocht Valthe Groningen Valthe en doneert de ingezamelde gelden aan een aantal regionale goede doelen of initiatieven.

  Posted 3 months, 2 weeks ago

 • Zaterdag 10 november was in De Goede Herderkerk te Borger voor de 3e keer het Korenfestival. Van een tiental koren uit de Gemeente Borger-Odoorn zetten zo’n 300 zangers en zangeressen in een middag- en avondprogramma hun beste beentje voor. Burgemeester Jan Seton opende het festival en er werd afgesloten met een gezamenlijk slotlied, terwijl elk koor gedurende 30 minuten een optreden mocht verzorgen. Al met al een prachtig muzikaal spektakel. Voor Stichting Goede Doelen Valthe was dit alles een meer dan prima aanleiding om de organisatie te verblijden met een wildcard van € 250,-. Penningmeester Geert Haandrikman van de werkgroep Korenfestival Gemeente Borger-Odoorn: “Wij zijn meer dan blij met dit bedrag! Wij vragen namelijk aan het publiek geen entree en een ieder krijgt ook nog eens een gratis programmaboekje. Wij zijn dan ook afhankelijk van dit soort gulle giften en we zijn erg dankbaar”. Stichting Goede Doelen Valthe schonk dit jaar al wildcards aan Stichting Joy uit Emmen en ook aan het Voorjaarsconcert dat popkook Ankoor en het Buhner popkoor gezamenlijk in april in Buinen gaven. Daarnaast ontvingen de voor 2018 gekozen goede doelen KWF afdeling Borger-Odoorn, Stichting Jarige Job en Stichting Beat Duchenne elk een cheque van € 1.750,-. De fietsers en wandelaars die aan Valthe Groningen Valthe hebben deelgenomen , hebben inmiddels in 9 jaar met z’n allen al ruim € 70.000,- voor meer dan 30 goede doelen bij elkaar gefietst en gewandeld.

  Posted 4 months, 1 week ago

 • Normaal gesproken deelt Stichting Goede Doelen Valthe zelf cheques uit. Geldbedragen die door de deelnemers aan de toertocht Valthe Groningen Valthe bijeen worden gefietst en gewandeld. In het kader van de Rabobank Clubkas Campagne waren de rollen nu eens een keertje omgedraaid en was het ditmaal de Stichting Goede Doelen Valthe die zelf eens een cheque in ontvangst mocht nemen! Foto: Bestuurslid Alle van Veen toont trots de ontvangen cheque

  Posted 5 months, 2 weeks ago

 • Het was genieten om voor de 2e keer mee te kunnen fietsen! Mooie en goed uitgepijlde route, prima verzorging én t was gezellig. Tot volgend jaar!

  Posted 6 months, 4 weeks ago

 • Valthe-Groningen-Valthe is supporting Stichting Jarige Job, Beat Duchenne & KWF Kankerbestrijding.Nog 3 dagen en dan is het zover! Wandelen en fietsen voor de hele familie. Parallel aan de Monstertoertocht wordt er in Valthe wederom een wandeltocht georganiseerd. Dit in samenwerking met wandelvereniging Bargermarke uit Emmen. U kunt kiezen uit de afstanden 5, 10, 15, 20 en 30 kilometer. Inschrijving is alleen mogelijk bij de start op zondag 27 augustus. Het inschrijfgeld bedraagd 5,00 euro voor leden van KWBN en voor niet leden 6,00 euro. Bij aanvang van de tocht wordt u gratis koffie en koek aangeboden. Daarnaast staan er op de routes diverse fotografen. De foto’s voorzien van logo en datum kunt u na het evenement gratis downloaden via onze website www.valthegroningenvalthe.nl. Zie ook wandelvereniging Bargermarke

  Posted 7 months ago

 • Valthe-Groningen-Valthe was supporting KWF Kankerbestrijding / Dutch Cancer Society & stichting Jarige Job & Stichting Beat Duchenne.U heeft nog 1 dag te gaan! Voorinschrijving nu nog mogelijk. Tot en met donderdag 23 augustus is het nog mogelijk om je in te schrijven voor VGV op zondag 26 augustus. Het inschrijfgeld via onze website is € 10,00. Bovendien maak je dan kans op 1 van de 3 dinerbonnen voor 2 personen bij het exclusieve restaurant "De Gaffel" in Valthe. Inschrijven kan natuurlijk altijd op zondag 26 augustus. Het inschrijfgeld bij daginschrijving tijdens de start bedraagt € 13,00. Kinderen tot en met 15 jaar mits onder begeleiding mogen gratis meedoen. NTFU korting van € 3,00 is alleen bij daginschrijving van toepassing. Scan & Co zowel in Valthe als Groningen mogelijk. Inleg- en sponsorgelden komen geheel ten goede aan KWF kankerbestrijding, Stichting Jarige Job en Stichting Beat Duchenne.

  Posted 7 months ago

 • Nog 6 dagen! Heeft u zich al goed voorbereid? Voeding, bidon, reparatiesetje enz. Check alles nog even een keer!

  Posted 7 months ago

 • Komt u zondag 26 augustus ook wandelen of fietsen vanuit het mooie Valthe en zo op een ontspannen en sportieve manier een bijdrage leveren aan het Goede Doel? De organisatie staat met ondersteuning van tientallen vrijwilligers gereed om er voor u een mooie dag van te maken! Zie voor meer informatie www.valthegroningenvalthe.nl

  Posted 7 months ago

 • Gisteren is namens de Stichting Goede Doelen Valthe een cheque van € 500,- uitgereikt aan Stichting Joy uit Emmen. Het is inmiddels traditie dat Frits Alberts de cheques uitreikt, maar het is inmiddels óók meer dan een traditie dat er voorafgaand aan de uitreiking even sportief een rondje met het Goede Doel wordt gefietst. En zo ook deze zaterdag! Na het fietsen werd de cheque overhandigd en nog even op het terras van Bakker Kuipers genoten van koffie met de lekkerste appelgebak van Drenthe.

  Posted 7 months ago

 • Tom schreef geschiedenis dit jaar! FC Emmen schrijft geschiedenis met de eerste winst ooit in de Eredivisie! Schrijft u geschiedenis en stapt u op de pedalen tijdens Valthe-Groningen-Valthe? Inschrijven kan nog steeds. 30, 60, 90, 150 km, meerwielen, wandelen. Deze week de krant bij iedereen in de bus.

  Posted 7 months, 1 week ago

 • Vrouw en fiets! Het toerfietsen is al lang geen mannenwereldje meer. Steeds meer vrouwen pakken de racefiets en fietsen hun rondje. Alleen of in groepsverband. In het spoor van Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen staan vrouwen hun mannetje. De tijd dat de vrouw meewarig werd aangestaard als zij meedeed aan een toertocht is al lang voorbij. De simpele mannelijke ziel die zijn best doet om de vrouwen eraf te rijden heeft zijn langste tijd gehad. Nog geen plannen voor zondag 26 augustus? Check Valthe-Groningen-Valthe

  Posted 7 months, 2 weeks ago

 • Nederland is helemaal niet zo plat!! Valthe-Groningen-Valthe heeft maar liefst 296 hoogtemeters!

  Posted 7 months, 3 weeks ago

 • Valthe-Groningen-Valthe is feeling entertained.En mocht je in deze hitte nog een extra duwtje in de rug nodig hebben om je in te schrijven voor Valthe-Groningen-Valthe, dan haalt dit artikel je misschien over de streep: https://decorrespondent.nl/8416/waarom-de-fiets-veel-sneller-is-dan-je-denkt-en-de-auto-veel-trager/2668083738144-2abc6861

  Posted 7 months, 4 weeks ago

 • Nog 5 weken en dan is het alweer zover! Ben je al in training? Oostenrijk, Slovenië, Frankrijk, België of gewoon in ons eigen landje. Wist je dat je een weekendje weg kunt plannen, zo'n 300 km verderop en je waant je in een prachtig landschap. Hier een tip: De Dodeman en de Keutenberg klimmen naar dezelfde top, maar toch is de eerste volkomen onbekend. Gek genoeg komt dit niet door de moeilijkheid van de beklimming, want de Dodeman is namelijk een stuk moeilijker dan de Keutenberg! De klim start in het gehucht Stokhem, net buiten Wijlre. Geniet hier even van hoe bijzonder mooi Limburgse dorpjes kunnen zijn. Nog voordat we het dorpje uitfietsen begint het echte fietsgeweld. Als het kappeltje aan de rechterkant van de weg opdoemt, dan kun je ervan uitgaan dat de pijn gaat beginnen. Vanaf hier gaat het namelijk 600 meter lang met gemiddeld ruim 11% omhoog. Pas halverwege het bosje aan de rechterkant gaan de stijgingspercentages weer snel omlaag. De laatste 400 meter klimmen nog mild, wie teveel heeft gegeven op het steile stuk, moet hier wel de prijs betalen.

  Posted 8 months ago

Facebook.com/valthegroningenvalthe