image

150 km op een transportfiets

Onder de deelnemers is Eerke Kamies een wel zeer opvallende verschijning. De 55-jarige inwoner van Odoorn, in het dagelijkse leven als vrijwilliger deel uitmakend van de technische staf van de jeugd van FC Emmen, is namelijk voornemens om op een ouderwetse transportfiets de 150 km te gaan bedwingen.

Reden voldoende om hem maar eens een aantal vragen te stellen.
Eerke, vertel eens iets over jouw fietscarrière?

Eerke: ik ben natuurlijk net als ieder ander zo ongeveer op mijn vijfde begonnen met fietsen en later zo rond mijn twintigste ook op de racefiets, toertochten en zo. Op mijn vierentwintigste is er bij mij reuma geconstateerd waardoor ik niet meer mocht voetballen en ook geen andere contactsporten mocht doen. Dus nog maar meer wielrennen en zelfs ook triatlons doen. Ook niet goed voor mijn reuma, dus uiteindelijk na een paar jaar geheel gestopt met alle sporten. Maar op een gegeven moment word je bijna vijftig. Je wilt wel graag alles blijven eten en drinken, gewicht wat hoger, dus toch maar een ouderwetse transportfiets gekocht en weer gaan fietsen. Langzaamaan begonnen met een 30km per dag en later wat langere afstanden tot 50km. Tot dit jaar zelfs ritten van een 70 kilometer.

Maar goed, hoe kom je dan uiteindelijk tot het besluit om deel te nemen aan de Monstertoertocht Valthe Groningen Valthe?

Eerke: ik was, zoals gezegd, dus al fanatiek aan het fietsen en toen sprak ik eind mei met mijn broer, wiens vrouw aan kanker is overleden. Hij opperde het idee om aan één van de Goede Doelen-tochten in Frankrijk deel te nemen, maar dat kwam er maar steeds niet van. En toen heb ik gezegd dat juist Valthe Groningen Valthe dé tocht is om aan mee te doen. Het is dan wel een verschrikkelijk eind fietsen, maar het is mooi in de buurt, door een prachtig landschap, een kleine plaatselijke organisatie waarbij er geen vrachten geld bij hoge heren terecht komen en waar het nog echt om het Goede Doel gaat! Elk jaar gaat er een deel naar het KWF en de rest naar 3 regionale Goede Doelen, hetgeen mij erg aanspreekt. Zo erg dat ik zelfs ook al zelf geld aan het inzamelen ben dat ik naast het normale inschrijfgeld ook nog eens aan de Goede Doelen wil doneren.

Hoe heb jij je in vredesnaam voorbereid op deze helse tocht?

Eerke: mijn broer en ik spraken dus af om mee te gaan doen. Ik heb mij via de website www.valthegroningenvalthe.nl meteen ingeschreven. En wat denk je? Startnummer 13! Omdat ik me ingeschreven had werd ik steeds fanatieker en begon steeds meer de afstanden op te voeren. Ik heb de afgelopen twee maanden maar liefst 3.300 kilometer op mijn transportfiets gefietst en in de vakantie in tien dagen tijd zelfs 1.000 kilometer! De langste rit was 130 kilometer, waarbij ik zelfs nog even een eindsprint van 8 kilometer heb aangetrokken om maar voor een onweersbui binnen te zijn. Hetgeen ook nog gelukt is ook. Dus al met al denk ik dat ik de 150 kilometer met gemak aan moet kunnen.

Hoe lang denk je over de totale tocht en ook over de tijdrit te gaan doen?

Eerke: Ik heb de route van de tijdrit inmiddels al even gereden en Di MontagnaBronnegerio dus al een paar keer bedwongen. Ik heb al even uitgerekend dat de winnaar op een racefiets de tijdrit in een kleine 4 minuten zal moeten rijden en ik denk dat ik er zelf ongeveer 7 minuten over zal doen. Maar het is wel een pittige tijdrit! Met de volledige 150 kilometer denk ik binnen 8 uur klaar mee te zijn. Met af en toe een ingelaste eet- en drinkpauze moet dit te doen zijn. Ik weet dat er vorig jaar iemand  (Harrie Meiringh) op een mountainbike de tocht heeft voltooid, dus op een transportfiets moet het ook lukken!image

Bericht geplaatst op : 12-08-2014


Nieuwsoverzicht

Onze sponsoren


Laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht